
0-6 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?
Bebeklerde uyku düzeni nasıl oluşturulur?
Bebekler ilk doğdukları zaman günün büyük saatini uyuyarak geçirirler. Anneler de uyku düzenlerini bebeklerinin durumuna göre düzenlemeleri gerekmektedir. Bebek kendisi uykusu geldiği zaman, büyük oranda emzirirken kendiliğinden uyuyacaktır. Uyutmak için ekstra bir çabaya çoğu zaman gerek kalmamaktadır.
Küçük yaştaki bebekler uyurken çevresindeki gürültüden çok fazla etkilenmezler. Acıktıklarında yada kendi iç metabolizmasındaki dengeye göre uyku ihtiyacı bittiğinde kendiliğinden uyanırlar.
Anneler ilk zamanlar gece çok fazla uykusuz kaldığı için, sağlıklı bir yaşam geçirebilmek ve bebekleri ile mutlu olabilmek için mümkün olduğu kadar bebek uyudukça uyumaya çalışmalıdırlar.
İlk zamanlarda bebeğinizin uyku düzenini kendinize uydurmanız zor olacaktır. O ne zaman isterse o saatte uyuyup ne zaman isterse o saatte kalkacaktır.
İlk altı ayda bebeklerde uyku düzeni nasıl olmalı?
Annelerin ilk aylardaki görevlerinden birisi de bebeğe, gece gündüz farkını öğretmek olmalıdır. Bu temel eğitimde amaç, bebeğin, gece boyunca uyumasını, gündüz saatlerinde ise olabildiğince uyanık kalmasını öğrenmesidir. Bebekler gece ile gündüz arasındaki bu ritme ayak uydurma konusunda değişiklikler gösterebilirler; bazıları buna aylarca ayak uyduramazken diğerleri hızlıca uyum sağlayabilir. Bu gayet normal bir durumdur.
Birkaç pratik adım çocuğunuzun gece gündüz uyumuna yardımcı olabilir.
- Gece için özel bir düzen oluşturun,
- Çocuğunuz gündüz uyurken ve gece uyumaya hazırlanırken ona farklı davranın,
- Banyo yaptırmak,
- Pijamalarını giydirmek,
- Şarkı söylemek,
- Kucaklamak,
- Bebek odasında karyolasının başında bebeği emzirmek
Gibi faaliyetler gece uykusunu gündüz uykularından ayırabilir.
Geceleri sık uyanan bebeklerde uyku düzeni nasıl kurulur?
Bebeğiniz geceleri sizi 6-7 defa uyandırıyorsa uyku düzenine alışmasını beklemek sizin için yorucu olabilir. Annenin de bebeği ile canlı bir etkileşim sağlayacak ve tüm gün onunla iletişim kurabilecek mutlu bir ruh hali için uykuya ihtiyacı olacaktır.
Düzgün uyku uyuyan ve dinlenebilen anneler hem çocuğu ile daha kaliteli zaman geçirmekte, hem de süt üretimi artmaktadır.
Mümkün olduğunca çok dinlenebilmeniz için, bebeğinizin doğmadan önceki rutin uyku saatinden yarım ya da 1 saat önce yatağa girmeyi deneyin. Yada bebeğinizi yatağa koyar koymaz sizde uyumaya çalışın. Kitap okumak ya da evi temizlemek için zaman kalmadığı için üzüntüye kapılmayın. Ne de olsa bir gün eski düzeninize döneceksiniz. Ayrıca küçük çocuklar geceleri genellikle meme emmek için uyanırlar. Bebeğinizi gündüzleri düzenli bir şekilde ve gece de yatmadan hemen önce emzirmeye çalışın. Böylece bebeğiniz gece daha uzun süre kesintisiz uyuyacaktır.
4-6 ay arasındaki bir bebek de aynı bir yeni doğan gibi ihtiyacı olduğu kadar uyur. Bu yaşlarda sabahları erkenden uyanan çocuk, yemek öğünlerinden sonra birkaç saat daha uyumak ister. Çocuklar büyüdükçe, sabahları ailenin diğer bireyleri uyanana kadar yataklarında kendi kendilerine oyalanma süreleri artacaktır. Bir süre sonra bebeğiniz uyandıktan sonra yatağında, sizin uyanmanızı bekliyor olacaktır.
4-6 aylık bebeklerin çoğunluğu günün belirli bir zamanda uyanıktırlar. Genellikle evde işlerin yoğunlaştı akşam saatlerinde. varsa büyük kardeşler okuldan eve geldiğinde, anne baba işten döndüğünde, akşam yemeği ile birlikte; artık bebeğin etrafında sosyal etkileşim için evde bütün gün onunla birlikte kalan kişiden çok daha fazlası vardır. Bu, çocuğunuzun alışkanlıkların oluşması için iyi bir zamandır; günün bu ilerleyen saatinde bu kadar uyanık olmak ve yorulmak, bebeğinizin gece uykularından daha keyif almasını sağlayacaktır.
Bebekler uykuları geldiği zaman davranışlarında bir yorgunluk ve hareketlerinde yavaşlama görülür. Zaman zaman huzursuzluk, gözlerini ovuşturma, etrafa ilgisizlik, dalgın yada buğulu bakışlar bu belirtiler arasında en çok göze çarpanlardır.
Böyle zamanlarda bebeği çok daha fazla bekletmeden hazırlamak ve yatağına yatırmak en doğrusudur.
Bebekler günde kaç saat uyumalı?
Bebekler doğumdan itibaren ilk 4 hafta günlük yaklaşık 17-18 saat uyurlar,
- ayını dolduran bebek ortalama olarak, gece 10-12 saat, gündüz 5 -6 saat uyur,
6 ayını dolduran bebekler geceleri 10 saat, gündüz ise 2-3 defa olacak şekilde toplam 3-4 saat uyur.
Sorularınız ve görüşleriniz için bize yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.