Bebeklerde Emzik Kullanmak Zararlı Mıdır?

Emzik kullanmak bebeğin sağlığı ve gelişimi açısından sorun yaratır mı?

Bu konuda bir çok doktor görüşü farklılaşmaktadır. Ancak en doğru kararı, bebeğin durumu, ihtiyaçları ve anne ile olan etkileşimine göre  vermek gerekir.

Emzik kullanmak ne gibi sorunlara yol açar?

Anne sütüyle beslenen bebeklere emzik verilmesi beslenmelerini engelleyebilir.

Hem anne sütü hem de emzik emen bebeklerde meme başı şaşkınlığı adı verilen duruma özellikle doğumdan sonraki ilk aylarda sıkça rastlanır. Bunun bir sonucu olarak bebek anne memesini reddedebilir.

Eğer biberonla beslenen bebekler emzik kullanacaksa ortodontik yapıda, silikon içeren, delikli halkalı emzikler kullanılmalıdır. Biberon uçları da emzik gibi silikon olmalıdır. Yumuşak kauçuk bebek emzikleri, anne memesinin dokusuna yakın olduğu için meme başı şaşkınlığı yaratma ihtimali yüksektir. Bu tarz emzikler, ileriki zamanlarda verilebilmektedir.

Erken dönemde verilen emzik diş ve damak gelişimi açısından herhangi bir sorun yaratmazken, özellikle 2 yaşından sonraki dönemlerde dişlerin şekillerinde ve damak yapısında bozukluklara neden olabilir. Bu yüzden mümkün olduğunca erken emzik kullanımı bırakılmalı, bebek istemedikçe verilmemeli ve istediği zamanlarda mümkün olduğunca dikkatinin dağıtılarak emziğin unutturulması önerilir.

Bebek uykuya daldıktan sonra emzik ağzından alınmalıdır. Yeni bebek ölümlerinde (beşik ölümleri) emziğin koruyucu olabileceği düşünülmektedir. Böyle bir riske karşı bebeğe emzik vermek doğru olabilir. Ancak bebeğin beslenmesinde veya memeyi reddetmesine neden olacak bir durum ile karşılaşılır ise derhal emzik kullanımı durdurulmalı ve bebeğin tekrar memeye dönmesi sağlanmalıdır.

Emzik kullanımı bazı durumlarda anneye gerçekten nefes aldırmaktadır. Memeye çok düşkün bebeklerde ve özellikle anneye bağlılığı fazla olan bebeklerde, bazen anne gerçekten durumdan bunalabiliyor ve az da olsa bebeğin kendisini rahat bırakmasını istiyor. Böyle bir durumda, eğer bebek emmeyi reddetmiyor ise emzik verilebilir.

Böylece anne daha fazla kendine vakit ayırabilmekte ve bebeği ile arasındaki bağ daha da kuvvetlenmektedir.

Bunları da beğenebilirsin

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.