
Bebeklere Ek Gıdalar Verilirken Besinlerin Sıralaması ve İçeriği Nasıl Olmalı?
Bebeklere ek gıdalar verilmeye başlandığında öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken nokta bebeğin yaşına uygun gıda seçimi ve alerjik reaksiyon gösterip göstermediğidir.
Bebeklerde ek besinlerin içerikleri nasıl olmalı?
İlk başlanacak besinler elma, armut ya da şeftali püresi, pirinç unu ile hazırlanmış muhallebi, yoğurt ve sebze püresidir.
Bebek altı aydan küçükse meyve püresi yerine meyve suyu ile başlanabilir.
Alerji yapma riski olan turunçgiller, yumurta, ekmek, balık ve et ilk verilecek besinler arasında yer almaz.
Karbonhidrattan zengin besinler (örneğin patates ) haşlanarak verilmelidir. Özellikle anne sütü alan bebeklerde bu daha da önemlidir. Yüksek ısıda pişirilen karbonhidrattan zengin besinlerde, örneğin patates cipsinde ya da bisküvilerde vücuda zararlı çeşitli kimyasal maddeler oluşabilmektedir. Bu maddelerin uzun süreli ve fazla tüketiminde farelerde kanseri eğilimini arttırdığı bildirilmektedir. İnsanlardaki etkileri konusunda somut sonuçlar olmasa da, kızartma özellikle ek besinlerin hazırlanmasında önerilen bir yöntem değildir.
Bebeğe yoğurt ve peynir ne şekilde verilmeli?
Bebek beslenmesinde kullanılmak üzere piyasada çeşitli süt ürünleri vardır. Kalsiyum kaynağı olarak belirtilen bu ürünler üç çeşittir. Peynir, puding ve meyveli yoğurt. Bebek beslenmesinde öncelikli olarak bunlar değil, ev yapımı yoğurtlar denenmelidir. Bebek için en yararlı ve yan etkisi açısından en güvenilir olanı budur.
Yoğurt, çeşitli bakterilerin sütü fermante etmesi ile yapılır. Peynir ise sütün belirli bir enzim ile katılaştırılması sonucunda elde edilir. Kaşar peyniri daha fazla sütten yapıldığı için beyaz peynire göre daha fazla kalsiyum içerir.
Sebze püresi nasıl hazırlanmalı?
Sebze püresi başlangıçta havuç, patates, pirinç ve yağ eklenerek hazırlanır. Zaman içinde maydanoz, kabak, ıspanak, kereviz, karnabahar gibi sebzeler eklenebilir. Pırasa ve taze fasulye gibi sebzeler, püre haline getirilmeleri zor olduğu için erken dönemde sebze püresinde kullanılmayabilir.
Bekletilme süresine bağlı olarak sebzelerde vitamin kaybı olmaktadır. Bu nedenle sebze püresinin günlük hazırlanması ve tüketilmesi önemlidir. Sebze çorbası kemik suyu ile hazırlanırsa kalsiyum içeriği artar. Bu da çocuk için oldukça yararlıdır. Kemik suyu hazırlamak için kemikler kaynatılırken içine bir miktar sirke koymak, kalsiyumun suya geçişini hızlandırarak kemik suyunun kalsiyum içeriğinin arttırır. Kemik suyunun hazırlandıktan sonra dikkatlice süzülerek kullanılması önemlidir.
Ek gıdalar, bebeğin, anne sütü ile beslenme şeklinden normal beslenme şekline geçiş aşamasında dikkat edilmesi gereken en önemli konudur.
Bebeğin yaşına ve ihtiyaçlarına uygun olarak hazırlanan ek gıdalar, bebeğe doğru yaklaşım ile birleştiği taktirde beslenme düzenine sorunsuz bir geçiş sağlanabilmektedir.
Yardımcı Kaynak: Prof. Dr. Gülbin Gökçay – Yaşamın İlk 2 Yılında Çocuk Sağlığı ve Bakımı