
Süt Alerjisi Nedir? Nasıl Ortaya Çıkar?
Süt Alerjisi Nedir?
Süt alerjisi, çoğunlukla erken çocukluk ve bebeklik döneminde ortaya çıkar. Etkilerinin görülmesi ile birlikte, süt alerjisi teşhisi konulması genellikle ilk 6 aylık dönemde gerçekleşir.
İnek sütü alerjisi olan bebeklere, süt ürünleri verildikten sonra, etkiler ortalama 1 hafta içerisinde (en geç 1 ay içerisinde) gözlemlenmeye başlanır.
Süt alerjisi olan bebeklerin bağışıklık sistemleri, inek süttü içerisindeki süt proteinlerine karşı aşırı tepki göstererek savaşmaya başlar. Normalde enfeksiyonlarla savaşması beklenen bazı antikorlar, süt proteinini yabancı madde olarak görür ve yok etmek için çaba gösterir. Bu aşamada vücut tepkisini alerjik reaksiyonlar vererek gösterir.
Alerjik tepkiler en fazla sindirim sistemi, solunum sistemi ve cilt reaksiyonları ile kendini gösterir.
Süt Alerjisi Nasıl Ortaya Çıkar?
Herhangi bir mikrobik hastalık durumunda vücutta salgılanan IgG, IgM, IgA, IgD, IgE gibi antikorlar, hastalığı yada mikrobu vücuttan uzaklaştırmakla görevlidir. Süt alerjisinde bu görev genellikle IgE tarafından üstlenilir.
Anne sütü ile beslenen bebeklerde anneden geçen, yada mama ile beslenen bebeklerde doğrudan mama ile bebeğe geçen süt proteinleri IgE antikorları tarafından yok edilmeye çalışılır. Bu antikorlar, solunum ve sindirim siteminin iç yüzeyindeki epitel doku üzerinde bulunan milyonlarca mast hücresine tutunmuş vaziyettedir. Vücuda giren bir süt proteini karşısında bu hücreler patlayarak IgE antikorları dışarı salınır ve vücudun o bölgelerinde hasarlar oluşur.
Oluşan hasar eğer sindirim sisteminde ise, biz bunun etkisini bulantı, kusma, karın ağrısı, kakada mukus veya kan gibi belirtilerle anlarız.
Eğer hasar solunum yolunda olursa bu durumda öksürük, hırıltılı nefes, solunum güçlüğü gibi belirtiler görülür.
Deride oluşan hasarlar ise genellikle kızarıklık, döküntü ve egzama tarzı belirtilerle kendini gösterir.
Süt proteinine maruz kalan bebeklerde alerjen etki gösteren besin ortadan kaldırıldığı andan kısa bir süre sonra bebeğin vücudu normale döner. Ancak tekrar aynı alerjen ile temas eden bebek tekrar aynı tepkileri daha şiddetli bir şekilde göstermektedir.
Süt alerjisi, özellikle ailesinde alerji geçmişi olan bebeklerde daha sık görülür. Anne yada babasında daha önceden herhangi bir besin alerjisi yada astım, bronjit gibi hastalıklar görülen bebekler daha fazla risk altındadır.
Kendisi yada ailesinde alerji geçmişi olan kişiler, bebeklerinde olabilecek süt alerjisi riskine karşı mutlaka temkinli davranmalıdırlar.
Süt alerjisi belirtileri ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Süt Alerjisi Belirtileri Nelerdir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Süt alerjisine neden olan besinler için Süt Alerjisine Neden Olan Besinler. Hangi Besinlerden Kaçınılmalı? yazımızı inceleyebilirsiniz.
Sorularınız ve görüşleriniz için bize her zaman aşağıdaki yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.