
Süt Alerjisi Olan Bebekler Nasıl Beslenmeli?
Süt Alerjisi Olan Bebekler Nasıl Beslenmeli?
Süt alerjisi, çocuklarda en sık karşılaşılan alerji türüdür. Siz de eğer çocuğunuzda inek sütü alerjisi olduğunu düşünüyor ve bunu doktorunuz aracılığı ile teşhis ettirdiyseniz sıra geldi en zor kısıma.
Peki süt alerjisi olan bebekler nasıl beslenmeli?
Süt alerjisinin maalesef günümüzde kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. En yaygın çözüm yolu ise alerjiye neden olan besinlerin elimine edilerek tüketilmemesidir.
İnek sütü diyeti
Süt alerjisini önlemenin ilk ve en önemli yöntemi, doğrudan inek sütünün ve süt ürünlerinin, bebeğin diyetinden çıkarılmasıdır. Süt ürünlerinden uzak kalan bebeklerde alerjik reaksiyonlar da ortadan kalkacaktır.
Ancak bilindiği gibi, inek sütü oldukça faydalı ve hem anneler hem de bebekleri için gerekli besin kaynağıdır. Peki süt ürünleri nasıl kesilmeli? Bu durumda süt alerjisi olan bebeklerin beslenmesi nasıl olacak? Sütten alamadığı besinleri nereden alacak?
İşte bu noktada alınacak aksiyonlar iki türlüdür. Anne sütü alan bebekler ve hazır mama yada ek gıda alan bebeklere yaklaşım farklı olacaktır.
Anne sütü alan bebeğe yaklaşım;
Özellikle erken bebeklik döneminde çocuğunuz için anne sütü, tartışmasız en önemli besin kaynağıdır. Bebekler alerjen gıdaları anne sütü ile aldıklarından sorunun çözümü de anne sütünde aranmalıdır.
*** Bebeği sütten kesmek yapılabilecek en büyük hata olup kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Bebeği sütten kesme, süt alerjisi olan bebeklerde en son başvurulması gereken yöntemdir. Tüm alternatif çözümler denendikten sonra hala sorun ortadan kalkmıyorsa ve bebeğin sağlığını ciddi anlamda tehdit eden bir durum söz konusu ise ancak o zaman bu ihtimal düşünülmelidir.
İnek sütü alerjisi olan bebeklerde genelinde emziren anneler süt ve süt ürünleri tüketimini durdurduğu taktirde alerji ortadan kalkmaktadır. Bazı bebeklerde süt alerjisi ile birlikte çoklu besin alerjileri de gelişmektedir. Bu tarz durumlarda annenin, süt dışında diğer alerjen gıdaları da tüketmekten kaçınması gerekir.
Annenin süt ve süt ürünleri tüketimini durdurduğu anda yaşanabilecek en büyük sorun, annenin ve bebeğin kalsiyum alımında azalma olacaktır. Kalsiyum, kemik ve diş gelişiminde en önemli kaynak olduğu için annenin mutlaka ilave kalsiyum desteği alması gerekir.
Bilindiği gibi, en zengin kalsiyum kaynağı olan besinler; süt, peynir, yoğurt, tere yağı gibi inek, koyun, keçi gibi hayvanların sütlerinden üretilen besinlerdir. İnek sütü alerjisi olan bebeklerin bir çoğunda koyun, keçi, manda sütünden üretilen besinlere karşı da alerji gelişmektedir. İnek sütü tamamen kesildikten ve alerjik tepkiler tamamen ortadan kalktıktan sonra keçi sütü yada peyniri denenebilir. Eğer alerjik tepkiler tekrar oluşuyor ise bu durumda alternatif kalsiyum kaynaklarına başvurulmalıdır.
Peki süt ürünleri dışında hangi besinler kalsiyum içerir?
Kalsiyum açısından en zengin besinleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;
- sardalya,
- tere,
- kara lahana,
- brokoli,
- ıspanak,
- yer fıstığı,
- barbunya,
- karides,
- lahana,
- bürüksel lahanası,
- roka,
- pekmez,
- soya sütü,
- bamya,
- badem,
- incir,
- portakal,
- balık,
- kuru fasulye,
- susam,
- kuş konmaz,
- sarımsak
Eğer bebeğinizde çoklu besin alerjisi yok ise, yukarıdaki besinler kalsiyum alımı açısından tüketilebilir. Ancak beslenme ile alınabilecek kalsiyum miktarı bebeğin ihtiyacı olan miktarı her zaman karşılamayabilir. Bu durumda garanti olması açısından doktorunuz, vitamin hapı olarak kalsiyum tablet kullanmanızı önerebilir.
Hazır mama yada ek gıda alan bebeğe yaklaşım;
Anne sütü almayan bebeklerde, yada anne sütünün yetersizliği söz konusu ve destek olarak hazır mama alan bebeklerde de alerjik tepkilerin ortadan kalkması için inek sütü içeren besinlerin tüketilmemesi gerekir.
Günümüzde yaygın kullanılan hazır mamaların tümü inek sütünden üretilmiştir.
Eğer keçi sütüne karşı alerji yok ise iş biraz daha kolay. Çünkü piyasada bir çok keçi sütü maması türü mevcut olup oldukça yaygın kullanılmaktadır. Ancak bebeğin keçi sütüne alerjisi olup olmadığı deneme yapılarak gözlemlenmeli ve tepki gösteriyor ise kesinlikle keçi sütü maması verilmemelidir.
Ek gıda alan bebekler için sitemizde, inek sütü içermeyen çeşitli yemek tarifleri mevcut. Bu tariflerden bebeğinizin damak tadına uygun olanları deneyip verebilirsiniz.
Peki ek gıdaya henüz başlamamış ve kesinleşmiş süt alerjisi olan bebekler nasıl beslenmeli?
Anne sütü almayan yada anne sütünün yetersizliği durumunda bebek henüz ek gıda almıyor ise bu durumdaki bebekler için özel üretilmiş hipoalerjenik mamalar kullanılmalıdır.
Hipoalerjenik mama nedir?
Bilindiği gibi; süt alerjisinin temelinde, bebeğin, süt proteinlerini yabancı madde olarak görüp onlara karşı savaş açması ve bu savaş sırasında vücudun çeşitli yerlerinde deformasyonların oluşması yer alır. ( Süt alerjisinin tanımı ile ilgili çok daha detaylı bilgilere Süt Alerjisi Nedir? Nasıl Ortaya Çıkar? başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz)
Bu durumda, verilecek hipoalerjik mamaların içeriğinde süt proteini olmaması gerekir. Ancak bebeğin beslenmesindeki en önemli yapılardan biri olan süt proteinini formül mamadan çıkarmak, bebeğin yetersiz beslenmesine neden olur. Dolayısı ile, bu amaçla üretilmiş mamalarda süt proteinleri tamamen çıkarılmaz, yapısı değiştirilerek mama içerisinde eklenir.
Bu kapsamda üretilen mamalar iki türlüdür;
Hidrolize Mamalar;
Bu tür mamaların içerisinde bulunan inek sütü proteinleri çok küçük parçalara bölünmüştür. Dolayısı ile bebeğin bağışıklık sistemi, artık bu parçacıkları doğru tanımlayamaz ve ona karşı savaşma gereği duymaz.
Süt alerjisi olan bebeklerin %90’ında bu mamalar oldukça etkilidir. Beslenmesini hidrolize mamalar ile devam ettiren bebeklerin sadece %10’unda alerjik tepkiler görülmeye devam eder.
Piyasada Aptamil HA ismiyle bulabilirsiniz. Yurt dışında Nutramigen ismi ile yaygın kullanılır. Normal mamalara göre fiyatı bir miktar pahalıdır. Tadı bir çok bebeğin kolaylıkla kabul edebileceği gibidir.
Eğer hidrolize mama kullanılmış ve buna rağmen hala alerjik tepkiler devam ediyor ise, bu durumda diğer bir seçenek olan Aminoasit Bazlı Mama kullanımına geçilmelidir.
Aminoasit Bazlı Mamalar;
Aminoasit bazlı mamalarda, süt proteinleri, hidrolize mamalar gibi parçalanmış değildir. Bu mamalar, süt proteininin temel yapı taşları olan aminoaistlerden üretilmiştir.
Aşağıda ilk resimde normal bir süt proteinin şeklini, ikincisinde hidrolize mamalar içerisindeki süt proteinlerinin yapısını, üçüncü şekilde ise Aminoasit bazlı formül mama içerisinde bulunan, süt proteininin temel yapı taşı olan aminoasitleri görebilirsiniz.
Resimler baştan sonra doğru incelendiğinde süt proteinlerinin tamamen parçalanmış olduğu görülmektedir. Dolayısı ile aminoasit bazlı mamalarda, bebeğin vücudu bu maddeleri hiç bir şekilde süt proteini olarak algılamaz. Doğal olarak da alerjik tepki vermez.
Aminoasit bazlı mamalar, süt alerjisi olan bebeklerde %100 çözüm sunar. Eğer bebeğiniz bu mamaları kullanmanıza rağmen hala tepki vermeye devam ediyor ise bu durumda bebekte, süt alerjisi dışında başka bir hastalığın varlığından şüphe edilmelidir.
Yurtiçinde en yaygın kullanılan Amnoasit bazlı mamalar PREGOMIN ve NEOCATE‘dir. Yurtdışında ise Nutramigen PURAMINO ismi ile bulabilirsiniz.
Aminoasit bazlı hazır mamaların tatları bebekler tarafından pek sevilmez. Hatta oldukça kötü bir kokusu ve tadı vardır.. Ancak bazı anneler, bu mamalar içerisine vanilya şurubu, pekmez gibi ek gıdalar karıştırarak tadını biraz değiştirmekte ve bir miktar güzelleştirebilmektedir.
Bazı bebekler bu mamaları kesinlikle kabul etmezler ancak zamanla alışan bir çok bebek de vardır.
Fiyatları oldukça yüksektir. Devlet hastanelerinden alınacak heyet raporu ile eczanelerden ücretsiz temin edilebilmektedir.
Bazı forumlarda ve facebook sayfalarında diğer annelere ulaşarak deneme amacı ile ücretsiz tedarik edilebilmektedir.
Yukarıdaki mamalar dışında Soya Sütü Maması da günümüzde yaygın kullanılmaya başlanmıştır. Bu mamalarda inek sütü yerine soya sütü kullanılır. Laktoz içermediğinden laktoz intoleransı olan bebeklerde de kullanılabilir. GDO içerdiğinden dolayı Amerika’da 6 aydan önceki bebeklere verilmesi tavsiye edilmiyor. Ancak çok mecbur kalındığı durumlarda denenebilir. Türkiye’de çok yaygın satış ağı bulunmadığı için yurt dışından getirilmesi gerekebilir.
Sorularınız ve görüşleriniz için bize aşağıdaki yorum bölümünden dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.
Süt alerjisi ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki başlıklara da göz atmanızı öneririz.
Süt Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Süt Alerjisi Nedir? Nasıl Ortaya Çıkar?
Laktoz Intoleransı nedir? Süt Alerjisi ile Arasındaki Fark Nedir?
Bebeklerde Süt Alerjisine Neden Olan Besinler. Hangi Besinlerden Kaçınılmalı?