
Süt Alerjisi Testi Nasıl Yapılır? Sonuçlar Nasıl Yorumlanır?
Süt Alerjisi Testi Nasıl Yapılır? Sonuçlar Nasıl Yorumlanır?
Bebeklerde süt alerjisinin varlığından şüphelenildiği durumlarda kan testleri ve deri üzerinden yapılan testlerle alerjinin teşhis edilmesi mümkün olabilmektedir.
Kandaki IgE değerinin ölçülmesi ile süt alerjisi testi
Süt alerjisinin oluşumunda, vücudun bağışıklık sisteminin, süt proteinlerini yabancı madde olarak görüp ona karşı savaşması söz konusudur.
**İnek sütü alerjisi ile ilgili çok daha kapsamlı yazımıza Süt Alerjisi Nedir? Nasıl Ortaya Çıkar? başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Bağışıklık sisteminin verdiği bu mücadele karşısında kanda IgE “immünoglobulin E” denilen antikorların seviyesinde artış meydana gelmektedir. IgE antikorlarının çalışma mekanizması ve alerjik tepkilerin nasıl ortaya çıktığına değinmeyeceğiz. Detaylı bilgi almak isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.
Alerjik tepkiler oluşmaya başladığı zaman kanda artan IgE değerinin ölçülmesi yöntemi ile süt alerjisinin teşhis edilmesi mümkündür.
0-1 yaş çocuklarda Total IgE değeri 0-29 U/ml değer aralığında olması beklenir. İnek sütü alerjisi olan bebeklerde süt proteinine maruz kalan vücutta kan değerlerinden alınan testlerde bu değer çok daha fazla yüksek çıkmaktadır.
Kan testleri ortlama 1-2 gün süre sonra sonuçlanır.
Test öncesi alınmış olan alerji ilaçları (antihistaminikler) testin sonucuna etki etmez.
Cilt (Deri ) testi – Prick test ile süt alerjisi testi
Süt alerjisini tespit etmek amacı ile kullanılan diğer bir yöntem deri testidir. Prick test de denilen bu yöntemde, bebeğin koluna yada sırtına çok küçük iğnelerle süt proteinleri içeren bir solüsyon enjekte edilir ve görsel olarak kontrol edilir.
Diğer bazı yöntemlerde ise deri üzerine çok ince bir çizik atılır ve bu bölgeye alerjen etkiye sahip solüsyon damlatılarak derinin alt kısmına inmesi sağlanır. Deri üzerindeki çizik, tırnakla çizilmiş kadar bir yoğunluğa sahiptir. Herhangi bir acı vermez ve kanama olmaz.
Yapılan kontrol sırasında, enjekte edilen bölgede kızarıklık olup olmadığına bakılır. Eğer alerjik durum söz konusu ise, vücudun o bölgesinde hafif bir kızarıklık, kaşıntı ve çok küçük, buğday tanesi büyüklüğünde bir şişkinlik oluşur. Aşağıdaki resimde örneğini görebilirsiniz.

Yapılan operasyon genellikle bebeğe herhangi bir ağrı vermez. Oldukça ucuz ve kolay uygulanan bu test ile 15-20 dk içerisinde sonuç alınabilir.
Bu yöntemle alerji tayini sadece süt alerjilerinde değil, çoklu besin alerjilerinde de kullanılabilir.
Test öncesinde alınan alerji ilaçları (antihistaminikler) testin sonucunu etkiler. Dolayısı ile test yapılmadan 1-2 gün öncesinde alerjiyi baskılayıcı ilaç kullanımından kaçınılmalıdır.
Deri ve kan testleri her zaman doğru sonuç verir mi?
Süt alerjisi testi sonuçları, laboratuarlar arasında farklılık gösterebilir. Bu farklılıklar, testin yapılış şekli ve kullanılan kimyasal maddelerin çeşitliliğinden kaynaklanmaktadır.
Hem cilt tesleri hem de kan testleri her zaman %100 doğru sonuç vermez.
Yapılan testler nadiren “yanlış negatif”, %50-60 oranında da “yanlış pozitif” sonuç verir. Yani alerji olmadığı halde pozitif sonuç, alerji olduğu halde negatif sonuçlarla karşılaşılma olasılı söz konusudur.
Bu duruma sebep olan iki etken vardır.
- Alerjen gıda alındıktan sonra, IgE antikorlarının artık tanıyamayacağı ölçüde küçük parçalara ayrılarak sindirime uğramış olabilir,
- Yada IgE antikorları, başka zararsız gıdaları, diğer alerjen gıdalara benzetiyor olabilir. (Örneğin fıstık alerjisi olan birisinde bazı baklagillere karşı da alerji varmış gibi test sonucu alınabilir)
Bu yüzden, alerji doktorunuz, test sonuçlarını değerlendirirken hem ailenin alerji geçmişini sorgular hem de eliminasyon yöntemi ile bazı gıdaları tamamen keserek tek tek verme yöntemi deneyebilir.
Süt alerjisine neden olan besinler için Süt Alerjisine Neden Olan Besinler Nelerdir? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Ayrıca süt alerjisi ile ilgili aşağıdaki başlıklar da ilginizi çekebilir;
Süt Alerjisi Nedir? Nasıl Ortaya Çıkar?
Süt Alerjisi Olan Bebekler Nasıl Beslenmeli?
Neocate Mama Nedir? Süt Alerjisi Olan Bebekler İçin Tüm Detayları ile Neocate
Sorularınız ve görüşleriniz için bize her zaman aşağıdaki yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.
Merhabalar,
Detaylı açıklamalar için teşekkürler. Kızımın alerjisi için test yaptırmak istiyoruz ancak doktorumuz yapmak istemiyor. sonuçlar yanlış çıkar diye.
5 aylık çocuklara test yapılmaz mı?
Merhabalar,
Doktorunuz doğru söylemiş. Özellikle 6 aydan önceki çocuklara yapılan alerji testlerinde yalancı pozitif yada yalancı negatif sonuç görülme olasılığı yüksektir. Test yaptırmanızda bir sakınca yoktur. Ancak sadece test sonuçlarına göre ilerlemek sizin için bir çözüm olmayacaktır.
Sağlıklı günler dileriz.
Detaylı anlatım için teşekkürler