
Süt Alerjisi Varsa Emzirmeyi Bırakmalı mıyım?
Emzirmenin önemi
Anne sütü, özellikle bebeklerde ilk 6 aylık dönemde en önemli besin kaynağıdır. Bebeğin vücudunun bağışıklık sistemin gelişmesi ve hastalıklarla kolay mücadele edebilmesi adına en önemli konulardan birisidir. Ayrıca anne ile bebek arasındaki en güçlü bağı oluşturan eylemdir.
Anne sütü içerisindeki çeşitli antikorlar, bebeği enfeksiyonlara karşı korumaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, yeni doğan bebeklerin ilk 4 ay tamamen anne sütü ile beslenmesini, 4-6 ay arasında ise ihtiyaç duyulmuyorsa ek gıdalara başlanmamasını öneriyor.
6 aydan büyük bebeklerde ise ek besinler verilebilir ancak temel besin kaynağı yine anne sütü olmalıdır.
Anne sütünün yetersizliği yada yoksunluğu durumunda ise çeşitli formül mamalar verilerek bebeğin bu ihtiyacı giderilmelidir.
İnek sütü alerjisi – Anne sütü ilişkisi
İnek sütü alerji olan bebekler, eğer sadece anne sütü ile besleniyor ise, alerjik tepkilere yol açan süt proteinleri anne sütü aracılığı ile bebeğe geçer.
Anne, beslenmesi sırasında tükettiği tüm inek sütü ve süt ürünleri doğrudan sütüne geçmekte ve dolaylı yoldan bebek de bu gıdalara maruz kalmaktadır. Bebeğin alerji durumunun şiddetine bağlı olarak verilen tepkilerin boyutu da farklı olur.
Bazı bebeklerde annenin yediği besinlerin içerisinde eser miktarda da süt içerse bebekte ciddi tepkilere yol açarken bazı bebeklerde durum tersi olabilmektedir.
Dolayısı ile, süt alerjisi olan bebekler hala anne sütü ile beslenmeye devam ediyor ise annenin yediklerine dikkat etmesi büyük önem taşımaktadır.
Süt Alerjisi Varsa Emzirmeyi Bırakmalı mıyım?
Süt alerjisi olan bebeklerde annelerin en çok kafasına takılan sorulardan birisi de emzirmeye devam edip etmeme kararıdır.
Eğer anne sütü miktarı yeterli gelmiyor ve bebeğin ihtiyacını karşılamıyor ise mecburen anne sütüne alternatif süt kaynaklarına başvurulması gerekir. Anne sütüne alternatif bitkisel sütler için En iyi inek sütü alternatifleri başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Eğer anne sütünün miktarı yeterli ve bebeğin ihtiyacı olan miktarda süt üretimi söz konusu ise bu durumda annenin beslenmesinden süt ve süt ürünlerini uzaklaştırarak emzirmeye devam edilmelidir.
Süt üretimi yeterli olduğu durumlarda süt alerjisi bebeklerin anne sütünden kesilmesi kesinlikle yapılmaması gereken bir davranıştır.
Bebeğine anne sütü veremeyen ebeveynlerin yaşadığı en büyük sıkıntı özellikle 1 yaş altındaki bebeklere anne sütüne alternatif ne verileceğidir. Her ne kadar piyasa da bu alternatifler bulunsa da hiç birisi anne sütünün yerini tutmayacaktır. Dolayısı ile en doğru yaklaşım; annenin, süt, peynir, yoğurt ve içerisinde süt içeren tüm besinlerden uzak durarak emzirmeye devam etmesidir.
Bu şekilde bir diyet yapan annenin yaşayabileceği en büyük sıkıntı, kalsiyum ihtiyacının yeterli karşılanamamasıdır.
Bilindiği gibi süt, en fazla kalsiyum içeren besin olup, anne sütü aracılığı ile bebeğe geçerek bebeğin kemik gelişimini sağlar. Peki anne, süt ürünlerini tüketmezse kalsiyum ihtiyacını nasıl giderecek?
Süt proteini içermeyen ancak yüksek kalsiyum içeren besinlerin listesine buradan ulaşabilirsiniz.
Bazı bebeklerde inek sütü alerjisi ile birlikte çoklu besin alerjisi de gelişebilmektedir. Bu durumda olan anneler, inek sütü içeren besinlerin yanında, yumurta, domates, balık, fındık, fıstık gibi diğer alerjik besinleri de tüketmemeleri gerekir.
Çoklu besin alerjilerinin tespit edilmesi için deri ve kan testleri yapılarak hangi besinlere karşı alerji olduğu tespit edilip bu besinler annenin diyetinden çıkarılmalı ve mutlaka emzirmeye devam edilmelidir.
Sorularınız ve görüşleriniz için bize aşağıdaki yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.
İnek sütü alerjisi ile ilgili daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki başlıklara da göz atmanızı öneririz.
Süt Alerjisi Nedir? Nasıl Ortaya Çıkar?
Süt Alerjisine Neden Olan Besinler Nelerdir?